Köszöntjük a Gubás Társulat honlapján!

2010 óta kutatjuk az elfeledett ruhadarab, a debreceni guba történetét, mely a 18-19 században élte virágkorát, azonban a második világháború után lassan feledésbe merült. E mesterségre utal Debrecenben a mai Csapó utca neve is. Az 1890-es években több mint 300 gubacsapó mester élt és dolgozott Debrecenben. Ez a vastag, racka juh szőréből szőtt kabátféle a szegényebb emberek öltözéke volt, mely védett a hideg ellen, de jó szolgálatot tett nyáridőben is. A fiatalok még esküvői alkalomra is felvették. Tovább...

A Hortobágy híres racka juhai
Kiállítás a Debreceni Nagytemplomban
Helyszín: Budai Vár,
Időpont: 2013. augusztus 17-20.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva augusztus végén megmozdult Magyarország minden népművészettel foglalkozó egyesülete, szervezete és négy napra felköltözött a főváros egyik legpatinásabb helyére, a Budai Várba, hogy bemutassa tevékenységét és árulja portékáit. Gubástársulatunk is közöttük volt, annál is inkább, mert ebben az évben a rendezvény kiemelt témája a gyapjú volt. 

A négy nap alatt folyamatosan érkeztek az érdeklődők, kérdezgettek, figyelték a gyapjúfürtök tépését, a guba szövésének bemutatóját, hiszen a szövőszéken folyamatosan dolgoztunk, hogy a látogatók bepillantást nyerhessenek a munka menetébe.

Nagy sikere volt a divatbemutatóknak, amelyet minden nap megrendeztünk. Barátaink bevonásával megmutattuk, milyenek a gubák, ha felvesszük azokat és nem csak a vállfákon láthatóak.

Vendégkönyvünk bejegyzései szerint munkáink elnyerték a látogatók tetszését, értékelték az egyéni, máshol nem látott díszítési módokat. Pozitív véleményük további munkára ösztönöz bennünket.