Köszöntjük a Gubás Társulat honlapján!

2010 óta kutatjuk az elfeledett ruhadarab, a debreceni guba történetét, mely a 18-19 században élte virágkorát, azonban a második világháború után lassan feledésbe merült. E mesterségre utal Debrecenben a mai Csapó utca neve is. Az 1890-es években több mint 300 gubacsapó mester élt és dolgozott Debrecenben. Ez a vastag, racka juh szőréből szőtt kabátféle a szegényebb emberek öltözéke volt, mely védett a hideg ellen, de jó szolgálatot tett nyáridőben is. A fiatalok még esküvői alkalomra is felvették. Tovább...

A Hortobágy híres racka juhai
Kiállítás a Debreceni Nagytemplomban

2013. április 6-án, szombaton 11 órakor kerül sor a Gubás Társulat kiállításának megnyitójára a Nagytemplom kiállítótermében.

Bővebben a kiállításról:

A Gubás Társulat feladatának tekinti az egykor méltán híres, de napjainkra feledésbe merült debreceni gubásmesterség felelevenítését, általa városunk hírnevének öregbítését.

Céljuk: a híres Hortobágyunkon élő magyar racka juh gyapjának modern, napjainkban is felsőruházatként, valamint öltözék kiegészítőjeként történő felhasználása, bemutatása. Az eddig elkészített alkotásokat - amelyeknek mindegyike hordozza a guba szövéstechnikájának valamelyikét ( rakott guba, fűsült guba, fűrtös guba), illetve szabásait - tárják az érdeklődők elé a kiállításon.